Sunday, April 22, 2007

 

Waterputten slaan.


Hallo allemaal weer, het was al weer even maar hier dan toch weer een update over mijn activiteiten in Liberia. En dit keer wel over hoe je nou toch eigenlijk een waterput maakt.

Om te beginnen heb je een heel aantal gemotiveerde mensen uit de dorpjes nodig die heel aardig kunnen graven. De waterspiegel in dit gebied ligt op zo’n 8 meter onder de oppervlakte en nadat je de waterspiegel hebt geraakt wil je zeker nog 3 meter verder de diepte in om zeker te zijn dat je het hele jaar door water uit de put kan pompen en niet alleen nadat het geregend heeft. De totale diepte is vaak dus zo’n 11 meter, terwijl de diameter zo’n 1,2 meter is. De wiskundigen onder jullie hebben nu natuurlijk al uitgerekend dat je dan zo’n 12,44 m3 aan klei en zand uit het gat moet halen voordat je zover bent. En dit gaat dus emmertje voor emmertje. In een emmer past zo’n 15 liter maar omdat deze nooit compleet gevuld zijn nemen we even aan dat er 10 liter aarde in wordt geschept iedere keer wat inhoudt dat het emmertje zo’n 1250 keer naar boven en beneden moet voordat je dus eindelijk het gat hebt.





Op het moment dat we het waterniveau hebben bereikt moet natuurlijk constant het water worden weggepompt omdat anders de man die aan het graven is moet gaan zwemmen. En dit is misschien wel de leukste fase van het werk omdat er dan opeens een wateroverschot is in een dorpje waar er eigenlijk nooit genoeg water was (behalve dan regen in het regenseizoen). En het concept van een watergevecht is over het algemeen snel genoeg uitgelegd. Vaak duurt dit maar 1 emmer J.



Nadat het gat is gegraven komt het iets moeilijkere gedeelte van het putten maken. Afgelopen week hebben we zo’n laatste fase van een put uitgevoerd in het welbekende dorpje Momomballa. Sophie was voor de dag meegekomen om ons wat morele ondersteuning te geven en om eens te zien waarom we nou toch iedere avond weer zo ontzettend smerig en vuil weer terug komen.

Momomballa heeft in de hele geschiedenis van het dorpje nog nooit een fatsoenlijke waterbron gehad. Tot nu toe hebben ze hun drinkwater altijd uit een riviertje gehaald wat ongeveer droog gaat in het droge seizoen. Maar wat nog erger is, is het feit dat andere dorpjes in dit stroompje hun behoeftes doen en zichelf wassen. Kortom hoog tijd voor een waterput.



Meestal neemt het 1 dag in beslag om alle betonnen ringen naar beneden te laten en ze met cement aan elkaar te metselen. Gedurende deze hele dag en de volgende nacht pompen we de put constant leeg zodat het cement goed kan drogen. Wanneer we dan de volgende dag terugkomen vullen we eerst de ruimte tussen de buitenkant van de ringen en de wand van het gat op, zodat de ringen stevig in de aarde staan, vervolgens laten we iemand naar beneden die met behulp van zand en gravel een natuurlijk filter maakt waardoor er geen klei etc in de put komt.





Dan volgt het desinfecteren van de put met chloor waarmee we alles doden wat nog eventueel in de put zou kunnen groeien, zoals kleine plantjes, ecolli-bacterien etc. Hierna volgt de installatie van de deksel op de put met de pomp erop. Tijdens de installatie van de pomp onderwijzen we de locals constant hoe ze later zelf de pomp kunnen maken wanneer bijvoorbeeld een van de rubberen ringetjes mocht knappen. Hierdoor duurt de installatie zo’n 3 uur omdat ze de hele pomp weer uit elkaar moeten halen en zelf weer in elkaar moeten zetten, puur voor de oefening.





Dan is het grote moment aangebroken waarop voor het eerst schoon en koud water naar boven wordt gepompt. Het is geweldig om de gezichten van de mensen te zien, hoe blij ze zijn met hun frisse water. En de opmerking dat het waarschijnlijk niet heel goed voor je is om in de eerste drie dagen van het water te drinken vanwege het chloor, wordt dan ook vaak niet al te serieus genomen ;-)




En ook Sophie heeft nog even gepompt.



De planning is om voordat het regenseizoen hier echt gaat beginnen 5 putten af te hebben, momenteel zijn er al 4 af en dat is maar goed ook sinds er hier steeds meer en meer water uit de hemel begint te vallen.

Dat was het voorlopig weer!

groetjes Jan Pieter


Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?