Saturday, May 05, 2007

 
Wederom Screening


Afgelopen donderdag was het dan voor de tweede keer in mijn Mercy Ships carriere tijd voor de grote screeningsdag. Tijdens deze dag worden mensen geselecteerd die tijdens de outreach voor een operatie naar het schip mogen komen.

De screening hier in Monrovia was in alle opzichten geheel anders dan de screening in Ghana. Ten eerste hadden we hier een stuk fatsoenlijkere vertrektijd: 05:30 AM in plaats van vier uur in Tema. Ten tweede werden er een stuk minder mensen verwacht. In Ghana was de screening voor alle operaties; Max-facts, plastics, oogoperaties, tandarswerk etc. Met name voor de oog-operaties waren in Ghana veel mensen op de been, zo'n 4000. Deze keer was de screening slechts voor een heel beperkt aantal operaties, in totaal zo'n 500.
Wat wel hetzelfde was als de vorige keer was het verbod op foto-camera's om de mensen in de rijen in hun waarde te laten. Dus geen foto's van mij, maar gelukkig heeft communications de hele dag vastgelegd.

Mijn taak was origineel net als vorig jaar beveiliging. Wat met name inhoudt er op toezien dat mensen die afgewezen zijn niet nog een keer in de rij gaan staan en dat mensen netjes in de rij blijven staan en niet voordringen. Klinkt niet zo heel lastig, maar mensen die al jaren met een gigantische tumor op hun nek rondlopen kunnen over het algemeen niet zo heel goed wachten als er een mogelijkheid is om er van af te komen.



Bij de beveiliging van het hele evenement hebben we wat hulp gekregen van UNMIL (United Nations Mission In Liberia) en de lokale politie hier. Van UNMIL was er een battillion van 30 vrouwelijke soldaten uit India die mochten er onlusten uitbreken zouden ingrijpen.


De lokale politie bleek met name erg zinvol om de zin 'the end of the line is back there' in Liberiaans Engels te vertalen. Wat bij aankomst al direct bleek was dat er veel minder mensen waren gekomen dan in Ghana. Wat ons werk wat makkelijker maakte. Ook hielp het dat het tijdens de nacht hard had geregend wat de temperatuur wat dragelijker maakte.
Sophie was samen met drie andere verpleegkundigen uitgekozen om in de rij een zogenaamde pre-screening uit te voeren om zo veel mogelijk mensen die geen kans hadden op een operatie zo snel mogelijk uit de rij te krijgen. Dit om de rijlengte een beetje in de hand te houden, de doktoren te ontzien, en om mensen niet de hele dag in de zon te laten staan om dat te horen dat we niets voor ze kunnen doen.



De hele dag was een groot succes. Alle operatie-plekken zijn vergeven en er zijn geen (al te) gekke dingen gebeurd.

Zoals jullie natuurlijk allemaal weten was het vorige week koningendag en ook al zijn we met z'n alle in Liberia dat laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan!


Dus hebben we weer eens ouderwets zak gelopen blikken omgegooid en gebbq'ed! Op de foto staan alle echte 'Dutchies' van de Anastasis. Op het moment zijn van de 300 opvarenden er 23 Nederlands wat toch een behoorlijk aantal is!

En dan het laatste nieuws omtrent de Africa Mercy het nieuwste schip van Mercy Ships. Vandaag (5 mei) komt de boot aan in Rotterdam voor een aantal PR-activiteiten het laden van voorraden. En als dan alles volgens plan loopt lijkt het er toch sterk op dat 'ie eindelijk aan gaat komen in West-Afrika en wel op 21 mei. Vanaf 14 mei beginnen we hier met het inpakken van alle spullen zodat we zo snel mogelijk na het arriveren van de AFM de boel kunnen overzetten.

En wordt er dan ook nog aan wat waterputten gewerkt? Jazeker wel er zijn er nu 5 nieuwe putten af en er wordt nog aan twee gewerkt. Een van de putten waar we nog mee bezig zijn bevindt zich in Coso-town een klein dorpje in Cheesemanburg. Na twee mislukte pogingen om een gat te graven, we stuitten steeds op harde rotsformaties, lijkt het er nu toch erg sterk op dat het wel gaat lukken! Je kunt je wel voorstellen hoe blij iedereen daar mee is!



Dit was het weer voor nu, voor vanmiddag staat er hier een spannende roeiwedstrijd op het programma waarvoor we de reddingsboten van de Anastasis hier gebruiken maar doorover de volgende keer meer!

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?